När du ska välja ett onlinebeställningssystem för din restaurang finns det många faktorer att ta hänsyn till. Du vill ha ett system som är enkelt för dina gäster och din personal, med många alternativ och integrationer. Du vill inte heller betala höga startavgifter eller ha för många dolda avgifter. Vi har sammanställt den här listan med frågor för att hjälpa dig att hitta det bästa onlinebeställningssystemet för din restaurang.

Undersök vilka funktioner som är ett måste för dig.

Det är viktigt att ta reda på vilka funktioner du vill ha. Behöver du ett system som är kompatibelt med flera kök? Hur mycket utbildning kommer din personal att behöva? Vilka betalningsalternativ finns tillgängliga och hur fungerar de? Har du t.ex. utkörning behöver du säkerställa så systemet har bra stöd och funktionalitet för utkörning.

Gör en lista över nödvändiga funktioner och var inte rädd för att be om det du vill ha. Ett bra onlinebeställningssystem ska vara responsivt, ha ett lättanvänt gränssnitt, vara lätt att integrera i din webbplats och erbjuda ett brett utbud av betalningsalternativ. Det ska också göra det möjligt för kunderna att beställa från sina smartphones eller surfplattor, om de föredrar att inte använda datorn vid bordet. Samtidigt ska det vara enkelt att hantera i köket, ha bra rapporteringsverktyg för dig som ägare och självklart vara enkelt att administrera.

Säkerställ så att systemet är användarvänligt och enkelt för dina gäster.

Den andra saken att tänka på är systemets användarvänlighet. De bästa systemen är de som är lätta att använda och förstå för gästerna, oavsett om de har använt liknande system tidigare eller inte. När människor är hungriga vill de äta snabbt. De vill inte vänta på sin mat eller försöka lista ut hur ditt beställningssystem fungerar. Du behöver ett onlinebeställningssystem som gör det så enkelt som möjligt för dem. Här är några saker som du bör leta efter:

Det ska vara lätt att använda – Titta på webbplatsens utformning och se till att den ser ren och enkel ut. Om det ser ut som en massa skräp kommer folk inte att gilla att använda webbplatsen och kommer att gå någon annanstans istället!

Det ska vara lätt att hitta det du söker. Om du är hungrig ska du inte slösa tid på att bläddra igenom sidor för att leta efter något specifikt. Det ska räcka med att klicka på en knapp på din mobil som säger “förrätter” eller vilken sektion som helst där det finns matvaror (som drycker). Detta gör livet mycket enklare när man beställer hemifrån eftersom all information finns tillgänglig på en gång utan att man behöver gå igenom flera sidor först innan man gör en beställning.

En annan viktig aspekt är hur lätt det blir för dina gäster att lägga en beställning när de väl har bestämt sig. Det sista du vill är att en kund ska ägna 20 minuter åt att försöka komponera sin måltid, för att sedan inse att de måste registrera sig och fylla i alla möjliga personuppgifter (inklusive kreditkortsinformation) för att kunna betala.

Vilka support alternativ erbjuds?

Supporten är kanske något av det viktigaste. Du vill ha ett system som är lätt att använda och som erbjuder support när det behövs. Om du har frågor om hur du ska använda systemet ska det vara enkelt för någon att hjälpa dig med dessa frågor och det ska gå snabbt att få den hjälpen.

Om dina kunder också har frågor om hur man använder appen eller webbplatsen ska de enkelt kunna hitta svaren på egen hand utan att behöva vänta på svar från restaurangen.

Support kan komma i flera former: livechatt, e-post eller telefonsamtal är alla alternativ beroende på vilken plattform du väljer. Se till så att den leverantör som du väljer har supportalternativ som fungerar som för dig.

Hur ofta uppdateras systemet?

Det är viktigt att välja ett onlinebeställningssystem som uppdateras regelbundet. Systemet bör uppdateras regelbundet för att:

  • Följa de senaste trenderna inom tekniken för beställning på nätet. Det är viktigt att du känner till dina alternativ och ser till att du får ut det mesta av din investering genom att välja det bästa systemet för dina behov.
  • Laga buggar och andra problem med programvaran eller hårdvaran som kan ha uppstått sedan de senast arbetade med den. Ett föråldrat system kan med tiden innebära en massa bortkastade pengar på onödiga reparationer – och ingen vill slösa pengar!
  • Lägga till nya funktioner och egenskaper i takt med att de blir tillgängliga så att du kan dra nytta av och hålla dig före konkurrenter som använder äldre teknik (och därmed mindre avancerade system).
  • Kan du hitta en leverantör som är villig att lägga till ny funktionalitet utefter dina önskemål och behov så har du kommit väldigt långt i ditt sökande!

Vilka integrationer finns till systemet?

Vissa system kan integreras med andra programvaror. Detta kan vara en viktig funktion om du redan använder andra system som Fortnox eller en specifik Köksdisplay. Du vill försäkra dig om att det system du väljer kan integreras med dessa andra plattformar, så att det ska vara enkelt för dina anställda att växla fram och tillbaka mellan dem.

Integrationer kan också möjliggöra bättre datainsamling, vilket bidrar till att förbättra kundservice och marknadsföringsinsatser. Om ditt onlinebeställningssystem till exempel integreras med programvara för betalningshantering som Swish eller Klarna, kommer transaktionen varje gång någon gör en beställning från din webbplats automatiskt att visas i deras kontoinstrumentpanel där de kan följa upp den vid behov. Det underlättar för kunder som behöver återbetalning eller justering för att de glömt något på sin beställning – de behöver inte gå igenom flera steg bara för att all information inte fanns tillgänglig på ett ställe!

Integration är ett utmärkt sätt att effektivisera befintliga processer och se till att alla håller sig informerade om vad som händer i olika delar av verksamheten samtidigt (eller till och med utanför den).

Startavgifter samt andra kostnader

När du utvärderar ett beställningssystem för din restaurang bör du titta på startkostnader, månadsavgifter och provisioner. Många system tar ut en provision på varje beställning, medan vissa även tar ut en månadsavgift och en startavgift.

Startkostnaderna varierar beroende på vilken plattform du väljer och kan ligga på alltifrån någon tusenlapp till tiotusentals kronor. Det är viktigt att ta hänsyn till din budget när du väljer ett system men samtidigt inte stirrar dig blind på priset. Det billigaste systemet är sällan det bästa och det kan i slutändan kosta dig betydligt mycket mer än att investera lite extra i ett väl fungerande system.

Vissa onlinebeställningssystem tar också ut en extra avgift för ytterligare funktioner som presentkort eller lojalitetsprogram. Dessa är också värda att överväga – om det är saker som hjälper kunderna att komma tillbaka till din restaurang om och om igen, så är de förmodligen värda att betala extra för!

Detta är bara några av de saker du bör tänka på när du väljer ett beställningssystem för restauranger. Det är viktigt att du gör din forskning och hittar ett system som uppfyller alla dina krav innan du gör ett köp. Annars kan du lätt bli besviken på resultatet! Om du fortfarande är osäker på vilken typ av teknik som passar bäst för ditt företags behov kan vi hjälpa dig att besvara dina funderingar om vår programvara och våra tjänster genom att kontakta oss idag på 010-146 86 86. Det går också bra att maila oss eller skriva till oss på chatten så återkommer vi så snart vi kan till dig.